Torino FC

A Torino Football Club, vagy egyszerűen csak Torino, egy olasz labdarúgócsapat, amely jelenleg a Serie A-ban szerepel.

A gránátvörös mezben játszó egyesület eddig ötször nyerte meg a olasz elsőosztályú labdarúgó-bajnokság küzdelmeit, először az 1927-28-as szezonban, utoljára pedig már több mint 30 éve, az 1975-76-os szezonban, valamint emellett az Olasz Kupát is sikerült már öt alkalommal megnyerniük. Európai porondon a legsikeresebb szezonjuk az 1991-92-es volt, amikor az UEFA-Kupában döntőt játszottak. Jelenleg a Torino az ország negyedik legsikeresebb klubcsapata.

A csapat nevei 1970- ig az Associazione Calcio Torino, ezután 2005- ig a Torino Calcio, majd 2005-től a Torino FC.

A csapat története

A Foot-Ball Club Torino-t 1906. december 3-án alapították egy találkozó után a Voigt sörözőben Torino központja mellett pár, a Juventus távozó ember jóvoltából, Alfredo Dick vezetésével többek között a svájci üzletember, Hans Schoenbrod (a klub első elnöke), valamint Vittorio Pozzo, aki később az olasz csapatot vezette.

Az egyesület első pályája a Velodromo Umberto I lett, a La Crocetta szomszédságában, amit Dick csak bérelt. A Torino magához csalt több játékost is, például az FBC Torinesétől.

Serie A

A Torino részt vett a világ egyik első nemzetközi tornáján, a Torneo Internazionale Stampa Sportiva-n, amit Torinóban rendeztek, ám ennek ellenére sem sikerült nyerni, ugyanis a döntőben 3:1-es vereséget szenvedtek a Servette gárdájától.

A korai évek után a csapat első kísérlete, hogy belépjen az olasz labdarúgó-bajnokságba, az 1. világháború miatt meghiúsult, majd a csapat első scudettóját is visszavonták egy Juventus elleni meccs után történt szabálytalanságok miatt. Ténylegesen az 1927-28-as szezonban lettek bajnokok, majd az 1942-43-as és az 1948-49-es szezon között az egyszerűen csak Grande Torino (Nagy Torino) néven ismert, sokak szerint a valaha volt legjobb olasz csapat, zsinórban 5 alkalommal nyerte meg a Serie A-t a csapatkapitány, Valentino Mazzola vezetésével. Ám 1949. május 4-én történt egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenség az olaszországi Superga-hegynél, ahol 1 híján az egész csapat (az az 1 játékos sérülés miatt nem utazott a csapattal) meghalt. A klub sosem tudta még egyszer megismételni korábbi sikereit, majd az 1958-59-es szezonban kiestek a Serie B-be, ám rögtön a következő szezonban vissza is jutottak.

A csapat az 1960-as évektől egészen az 1980-as évek végéig viszonylag jó eredményeket produkált a Serie A-ban, sőt, 1976-ban újfent sikerült megnyerniük a legmagasabb osztály küzdelmeit. Ezután "liftezni" kezdtek az első- és a másodosztály között, ezalatt a legnagyobb siker egy Olasz Kupa az 1992-93-as szezonban és egy Mitropa-Kupa-győzelem volt 1991-ben. Az egyesület eddigi legjobb eredménye az 1991-92-es szezonban elért UEFA-kupa-döntő volt, ám ott alulmaradtak az Ajaxszal szemben.

A 2004-05-ös szezonban a csapat 3. helyen végzett a Serie B-ben, és miután megnyerták az osztályozót, ismét följtottak az első osztályba. Azonban az Olasz labdarúgó-szövetség a Messinával együtt kizárta a csapatot pénzügyi nehézségek miatt. Azonban míg a Messina talpra tudott állni, addig a Torino eltűnt az olasz sporttérképről.

A Lodo Petrucci- törvénynek köszönhetően(ami lehetővé teszi, hogy a megszűnt klub jogutódjának csak egy osztállyal lejjebb kelljen indulnia), egy új csapat alakult Torino FC néven. A 2005-06-os szezonban rögtön a 3. helyen végeztek, és 2 osztályozó után följutottak a Serie A-ba.

Még ezekben a sikertelen években is, a csapat viszonylag jó eredményeket ért el a városi rivális Juventus ellen. 1990-től, a csapat a 69040 főt befogadó Stadio Delle Alpiban játszza mérkőzéseit, megosztva a Juventusszal. 1990-t megelőzően szintén a Stadio Comunalét használták, mintegy 30 évig, majd a Stadio Filadelfiába, a Grande Torino korábbi otthonába költöztek.

A 2006-07-es szezontól kezdve egy új, ám kisebb stadionba, a Stadio Grande Torinóban játsszák mérkőzéseiket, ami jelenleg kicsivel több mint 27 000 fő befogadására alkalmas. (A fölújított Stadio Comunale)

Jelenleg a Stadio Delle Alpi felújítás alatt áll, ezért jelenleg sem a Torino, sem pedig a Juve nem játszhat ott.

Amikor a Torino otthon játszik, gesztenyebarna fölsőt és fehér rövidnadrágot viselnek (esetenként teljesen barna), idegenben ugyanez általában teljesen fehér. Edzéseken vagy piros-fehér, vagy piros-fekete szerelést viselnek.