Brescia Calcio

A Brescia Calcio egy olasz labdarúgócsapat Bresciából. A csapatot 1911-ben alapították, és jelenleg a Serie A-ban játszik. Az egyesület eddig rengeteget ingázott az első- és a másodosztály között.

A csapat színei a kék és a fehér. Stadionjuk a 27 547 férőhelyes Stadio Mario Rigamonti.

A csapat története

A csapatot 1911-ben alapították Brescia Football Club néven, és a harmadosztályhoz (Terza Categoria) csatlakoztak rögtön az alapítás évében. A csapat 1912-ben rögtön föl is jutott a Serie A-ba, majd rögtön ott is ragadt, csak 6 szezon elteltével esett ki. Egészen 1982-ig a csapat a 2 legmagasabb osztály között ingázott, majd ekkor kiestek a Serie C1-be. 1985-ben jutottak vissza a Serie B-be.

A csapat legjelentősebb sikere, amikor 1994-ben megnyertek egy "nemzetközi" kupát (Anglo-Italian Cup, egy már megszűnt versengés angol és olasz labdarúgócsapatok között). Ezenkívül a Brescia egyszer került a világ figyelmének középpontjába, amikor is 2000-ben Roberto Baggio lett az év játékosa a FIFA-nál. Ekkor a Brescia egy hozzájuk képest erőn felüli szezont produkált Baggio vezetésével, és hetedikek lettek, ezzel jogot szereztek az Intertotó-Kupában való indulásra. Itt egészen a döntőig meneteltek, ám ott kikaptak a PSG-től. Baggio 2004-ig maradt a csapatnál, és ekkor sok helyen így emlegették a csapatot: "Baggio Bresciája". Az ő itt töltött 4 éve alatt élte a csapat legsikeresebb éveit. Ám amint Baggio visszavonult, a csapat már a következő szezonban ki is esett, mert csak a 19. helyen végeztek.

Játszott itt például a korábbi spanyol válogatott, Josep Guardiola, valamint az olasz válogatott két jelenlegi csillaga, Luca Toni, valamint a bresciai születésű Andrea Pirlo, aki jelenleg a Juventusban játszik.