Serie A történelem

A Serie A, hivatalos nevén Lega Calcio Serie A TIM egy professzionális labdarúgó-bajnokság, az olasz labdarúgás legfelsőbb osztálya, ahol a legnagyobb klubbok játszanak. A világ egyik legerősebb pontvadászának tartják, hiszen olasz csapatok 25 alkalommal jutottak már európai
Serie A Scudetto
kupadöntőbe, illetve a Serie A adta a legtöbb európai kupagyőztest is, számszerint 11-et.

Az olasz labdarúgás jelenlegi rendszere az 1929-30-as szezon óta változatlan. A regionális, majd a régiók közötti osztályozó ligák a Serie A bajnokságban fonódnak össze, ahol olyan csapatok találhatóak, mint az AS Roma, AC Milan, Internazionale, vagy a Juventus.

A Serie A sorozatánan minden csapat kétszer mérkőzik meg a másikkal, így összesen 38 mérkőzést játszanak. 1994 óta 3 pont jár a győzelemért és 1 pont a döntetlenért, illetve nem szerezhető pont a vereségekért. Korábban rájátszásra kötelezték mindazon csapatokat, melyek azonos számú pontot értek el a

 

bajnokságban, ezt a 2005-06-os szezon óta eltörölték. Jelenleg, ha olasz labdarúgás valamely két csapata azonos pontszámmal végez, akkor az egymás ellen elért eredmény számít. Ha ez után sincs döntés, akkor a gólkülönbség, majd a több lőtt gól, végül az idegenben lőtt több gól dönt.

 

A Serie A első négy helyezettje indúlhat a Bajnokok Ligájában. A bajnokság győztese és a második helyezett automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára, míg a 3-4. helyezett csapat a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörébe kerül, ahol oda-visszagós selejtező mérkőzésre kötelezett. Az 5-6. helyen végzett csapatok indulhatnak az UEFA-kupában. Az olasz csapatoknak fenttartott 3 UEFA-kupás hely betöltetlen helyére a olasz kupa győztese kerülhet abban az esetben, ha nem Bajnokok Ligája induló, más esetben a Serie A 7. helyén végzett csapata indulhat az UEFA Kupában.